A hélium belélegzése

Hogy mennyire megváltoztatja az ember hangját a hélium, és hogy ez milyen vicces tud lenni, arra Vin Diesel szemmel láthatóan egy mókás riport kapcsán jött rá. Márpedig Vin Diesel basszusánál kevés mélyebb akad Hollywoodban, és még ezt a markáns mély hangot is meghajlította a hélium.

De miért ilyen a hangunk a héliumtól? Miért válunk mókusokká tőle?
Az ok a hang terjedési sebességében keresendő. A hélium a hidrogén után a második legkisebb sűrűségű gáz, ezért a hang gyorsabban közlekedik benne, mint a jóval sűrűbb oxigénben. Míg az oxigénben a hang 330 méter/s gyorsasággal halad, a héliumban majdnem háromszor gyorsabb, 970 méter/s sebességgel száguld. Amikor a hangszálainkat hélium veszi körül, felgyorsulnak a dolgok: a hangszálunk gyorsabban rezonál a kisebb légellenállás miatt, és a hang sebessége is cirka háromszoros lesz, ezért magasabb héliumos közegben a kibocsátott hangunk frekvenciája.
És ez rendkívül mulatságos tud lenni, az ember még saját magán is röhög. Igazán jó móka.

Veszélyei? A hélium színtelen, szagtalan, kémiailag semleges nemesgáz, az emberi szervezetre nincs káros hatással. Egyedüli mellékhatásként a rekeszizmok görcsös rángatózását említenénk, amit röhögés közben érzünk, ha meghalljuk a másik hangját szopránban.
Van azonban néhány szabály a hélium belélegzésével kapcsolatban.

  1. Mivel a hélium könnyebb az oxigénnél, tartós belélegzése kiszoríthatja a tüdőből az oxigént, ami ájuláshoz vezethet. Ezért 2-3 perc mókázás után tarts szünetet, hogy helyreálljon a tüdőd oxigénszintje. Azt is mondhatjuk, hogy egyszerre csak 1, maximum 2 normál méretű lufit szívjál be – ez kb. 5-6 mély belélegzés – majd utána levegővel szellőztesd ki a tüdődet.
  2. Inkább társaságban mókázz ezzel, egyedül ne, vagy visszafogottan.
  3. Kizárólag lufiból szívd a héliumot, soha ne a palackból, mert a palackban túlnyomás uralkodik, ami tüdősérüléshez vezethet!
  4. És a legfontosabb szabály
    Ha videót készítettél egy mókás héliumos énekversenyről, vagy jól sikerült ökörködésről, küldd el a videót nekünk!

Amennyiben tehát igazán jó mókára vágysz, adj a barátod kezébe egy héliumos lufit, és kérd meg, szippantson belőle jó mélyeket. Ami ezután jön, biztosan felülmúl bármilyen stand up comedy-t, már ami a nevettetést illeti. Házibuliba hangulatkeltőnek mindenképpen ajánljuk!

Ha sikerült kedvet csinálnunk a héliumos mókához, és Te is kipróbálnád, kattints ide…

Rendeld meg házibuliba, céges buliba a hélium palackot, és pia se kell, hogy sírjatok a röhögéstől. Pontosan olyan móka, kacagás lesz belőle, mint ebben a videóban, ahol további hírességek mókáznak héliumhangon. És a jó hangulat megteremtéséhez még az sem kell, hogy humorista légy…